آیا می دانید سیستم پنوماتیک چیست؟ یا این سیستم چه کاربردی دارد؟ و یا چگونه کار می کند؟
برای دریافت پاسخ پرسش های فوق پیشنهاد می دهیم تا انتهای این مطلب به همراهی خود با ما ادامه دهید. زیرا قرار است تا در رابطه با پاسخ همه آنها پرسش های جامع و کاملی در این مطلب ارائه شود.
پنوماتیک چیست؟
قبل از آنکه این سیستم را شرح دهیم، ترجیح دادیم تا ابتدا در رابطه با واژه پنوماتیک یک سری اطلاعاتی را عنوان کنیم. پنوماتیک فناوری است که برپایه هوای فشرده می باشد. البته برخی نیز پنوماتیک را یک نوع سیستم کنترل خودکار می خوانند.
در این سیستم گاز فشرده به منظور راه اندازی یک عملگر مورد استفاده قرار می گیرد. گاز فشرده معمولاً شامل هوای خشک یا غیر خشک است و در این سیستم کاربرد بسیار گسترده ای دارد. به طور کلی واژه پنوماتیک یک واژه یونانی می باشد و مفهوم اصلی آن شامل دمیدن است.
تعریف سیستم پنوماتیک
حال که در رابطه با واژه پنوماتیک توضیحات لازم ارائه شد در این مطلب در رابطه با تجهیزات پنوماتیک صحبت خواهد شد. سیستم پنوماتیک شامل جک و سیلندر پنوماتیک است که در ساز و کار آن از هوای فشرده استفاده می شود. نحوه عملکرد این نوع سیستم به نحوی است که هوای فشرده موجود در پیرامون را جذب کرده و سپس آن را به مدار اصلی سیستم انتقال می دهد.
به این ترتیب انرژی لازم برای این سیستم ها فراهم می شود. این نوع سیستم در صنایع مختلف مخصوصا صنایع غذایی و بهداشتی به صورت گسترده کارایی دارد.
مهمترین مزیت سیستم های پنوماتیک در مقایسه با سیستم های هیدرولیک و سنتی این است که با کمترین آلودگی به همراه هستند و از این رو در صنایعی که در آنها بهداشت اهمیت ویژه ای دارد به طور خاص مورد توجه قرار گرفته اند.
به عنوان مثال در ریل های دندانپزشکی برای جرم گیری دندان ها از نیروی پنوماتیک استفاده می شود. حتی برای بسیاری از ساز های کاربردی در هنر موسیقی نیز کاربرد دارد. به نحوی که برای عملکرد مناسب اجزای سازها این سیستم ها هوای مناسب و مورد نیاز را فراهم می کنند.
سیستم پنوماتیک چگونه کار میکند؟
یکی دیگر از مباحث مهم مرتبط با سیستم های پنوماتیک نحوه عملکرد آنها است. این دسته از سیستم ها برای عملکرد نیاز به اجزایی مهم نظیر شیرها، اتصالات پنوماتیک، مخزن کمپرسور، مخزن هوا، شیلنگ و محرک دارند.
نحوه ساز و کار این تجهیزات به نحوی است که این دستگاه ها همه انرژی مورد نیاز خود را به واسطه هوای فشرده بدست می آورند.
به همین دلیل برای شروع به کار یک سیستم پنوماتیک در اول کار حداقل به دو اجزای مهم نیاز است. اجزای اولیه شامل اجزایی است که بتواند هوا را فشرده کند و اجزای دوم مهم دیگر این است که بتوانند از هوای فشرده موجود برای تحرک استفاده کنند.
بخشی که فرایند فشرده سازی هوا را بر عهده دارد شامل کمپرسور هوا و بخشی که به واسطه آن هوای فشرده شده موجب تحرک می شود شامل محرک می باشد. علاوه بر موارد نام برده در سیستم های پنوماتیک لوله کشی نیز نیاز است. لوله کشی به منظور انتقال هوا از کمپرسور به محرک انجام می شود و انتقال هوای فشرده از کمپرسور به محرک در سیستم لوله کشی نیز برعهده مدار پنوماتیک می باشد که این مسیر را میتوان از طریق شیلنگ پنوماتیک نیز انجام داد.
علاوه بر موارد نام برده در ساز و کار سیستم های پنوماتیک قطعه دیگری نیز وجود دارد که وظیفه آن کنترل خروج هوا می باشد. این قطعه نیز شامل شیرها و سوپاپ هایی است که معمولاً در سیستم های پنوماتیک به چشم می خورد.
در طول مطالب ارائه شده سیستم های پنوماتیک و نحوه ساز و کار آنها ارائه شد. در انتهای مطلب لازم است به این نکته اشاره کنیم که این دسته از موارد در حال حاضر به صورت گسترده در صنایع مختلف و حتی زندگی روزمره مورد استفاده قرار دارند.
نکته مهمی که متقاضیان خرید این دسته از محصولات و همچنین قطعات و لوازم مرتبط به آنها باید توجه داشته باشند، این است که حتی المقدور تلاش کنند برای خرید به مراجع فروش و فروشگاه تجهیزات پنوماتیک مناسب و قابل اعتماد مراجعه نمایند. زیرا در غیر این صورت ممکن است اقدام به خرید قطعات و سیستم های تقلبی و بی کیفیت کنند.